Katajat

Katajamme ovat löytölapsia Suomen luonnosta. Suurin osa nimeämistämme lajikkeista on löydetty metsistä, sähkölinjojen alta ja saaristosta. Kauneimmat yksilöt ovat löytäneet tiensä viljelyyn ja saaneet nimen. Nimi itsessään vihjaa taimen kotimaisuudesta, mutta myös kasvutavasta, löytöpaikasta ja sukupuolesta. Esimerkiksi saaristosta löydetty Åland-lajike kasvaa aaltomaisesti. Lotta Svärd tekee marjoja eli se on tyttö, Urho on poika – kuten arvata saattaa.

Innostus kotimaisiin katajiin syntyi hyvin kylmänä talvena vuonna 1987. Tuolloin ulkomaista alkuperää olevat katajat kärsivät pahasti. Kotimaisia katajia ei tuolloin ollut saatavana, koska ulkomaalainen massatuotanto oli syrjäyttänyt edullisella hinnalla suomalaisen havukasvituotannon. Uskoimme kuitenkin, että laadukkaalle kotimaiselle havullekin löytyisi omat markkinansa.

Lisäämme kaikki katajat itse käsityönä. Kotimainen kanta ei talvisuojausta kaipaa. Valikoimassa on pylväsmäisiä, kartiomaisia, pensasmaisia ja lamoavia lajikkeita eri käyttötarkoituksiin.